Grizzlyberen bereiken ijsbeerterrein

kijkmagazine

28 February 2010 16:19

In een Canadees natuurgebied duiken steeds vaker grizzlyberen op. En dat kan slecht uitpakken voor de ijsberen die er wonen.

Voorheen werd gedacht dat grizzly’s het onherbergzame gebied ten noorden van de Hudsonbaai niet konden doorkruisen. Maar in 2008 namen onderzoekers er toch één waar in het ijzige natuurgebied Wapusk, dat bekend staat vanwege de grote aantallen ijsbeertjes die er worden geboren.

Naar aanleiding daarvan doken drie wetenschappers uit de VS en Canada in de archieven, om te bepalen hoeveel grizzlyberen eerder waren gezien in deze regio. Dat bleken er voor 1996 nul te zijn, hoewel het park sinds 1965 geregeld is onderzocht door biologen. Tussen 1996 en 2008 werden er daarentegen negen bevestigde ‘grizzly sightings’ opgetekend. In de zomer van 2009 kwamen er daar nog drie bij. De beren werden vooral gezien langs rivieren of in gebieden waar veel bessen te vinden zijn, zo schrijven de onderzoekers in het tijdschrift The Canadian Field-Naturalist.

Leuk, een natuurpark met zowel bruine als witte beren? Tja, voor het oog misschien, maar het verschijnsel kan ook tot problemen leiden. “Grizzly’s zullen waarschijnlijk hun gaan winterslaap houden in de gebieden waar de vrouwelijke ijsberen hun jongen werpen”, zegt Linda Gormezano, mede-verantwoordelijk voor de studie, op de BBC-site. En als ze dan wakker worden, vervolgt ze, zouden ze de kleine ijsbeertjes kunnen doden.

Maar waarschijnlijk zal er ook af en toe iets moois opbloeien tussen een grizzly en een ijsbeer. Met als resultaat meer kruisingen tussen beide soorten beren, ‘pizzly’s’ of ‘grolar bears’ genaamd.

Bronnen: The Canadian Field-Naturalist, BBC News

Beeld: Linda J. Gormezano


Meer Nieuws