Groente geeft je een mooiere huidskleur dan de zon

Marysa van den Berg

16 January 2011 13:00

Een dieet vol met groenten en fruit geeft je een mooiere en gezondere huidskleur dan liggen in de zon.

Eet die wortels maar op, want je krijgt er een stralende huid van. Daar kan een dagje bakken aan het strand niet tegenop. Deelnemers aan de promotiestudie van Ian Stephen van de Universiteit van Nottingham beoordeelden een huid die een kleurtje had gekregen door het eten van groente als gezonder en aantrekkelijker dan een door de zon gekleurde huid. De studie is gepubliceerd in het vaktijdschrift Evolution and Human Behaviour.

Het middelste gezicht toont de normale huidskleur. Het linker gezicht toont de huidskleur door de zon gebruind, het rechter toont de huidskleur bij het eten van meer carotenoïden. Het laatste gezicht zou aantrekkelijker en gezonder lijken. (Foto: University of Nottingham)

Eerder was al bekend dat groenten en fruit carotenoïden bevatten, een soort antioxidanten die als huidpigment kunnen dienen en zo de huid een bruin kleurtje geven. Daarnaast beschermen ze je lichaamscellen door vrije radicalen onschadelijk te maken.

Dat die gezondheid ook een aantrekkelijk signaal naar buiten toe geeft, was al bekend in het dierenrijk. Zo genieten mannetjesvogels met felgekleurde veren de voorkeur bij de vrouwtjes. Nu blijkt dus dat mensen die veel groenten en fruit eten – vooral de geel en rood gekleurde soorten, die de meeste carotenoïden bevatten –  eveneens een aantrekkelijke vorm van ‘gezondheidsreclame’ afgeven naar de medemens toe en zo ook potentiële partners kunnen strikken.

Bronnen: University of Nottingham, Evolution and Human Behaviour, University of Nottingham op ScienceDaily

Beeld: KellyK/cc-by-sa 2.0


Meer Nieuws