Grootste camera ter wereld goedgekeurd

Naomi Vreeburg

03-09-2015 11:00:58

De Verenigde staten hebben de bouw van een 3,2 gigapixel-camera deze week groen licht gegeven. 

Ben jij al trots dat jouw digitale camera een resolutie van maar liefst 50 megapixels heeft? Voor het exemplaar dat onderdeel moet worden van de Large Synoptic Survey Telescoop (LSST) is dit een peulenschilletje. Het kan namelijk plaatjes schieten met 3200 megapixels; ruim 60 keer zoveel als de geavanceerde digitale camera die jij thuis hebt opgeborgen. En deze week werd het apparaat goedgekeurd door het Amerikaanse Ministerie van Energie.

Het zal je waarschijnlijk niet verrassen dat het apparaat geen lichtgewichtje is; de weegschaal geeft ongeveer 3 ton aan en het heeft de grootte van een kleine auto. De camera vangt meer golflengtes dan een normaal exemplaar: hij heeft een bereik van nabij ultraviolet, zichtbaar licht tot ver in het infrarood (320 tot 1600 nm). Dit wordt mogelijk gemaakt door verschillende filters die automatisch voor de camera kunnen schuiven.

Filters schuiven voor de camera om verschillende golflengtes te bereiken.

Het geavanceerde apparaat zal in 2022 samen met de LSST worden geïnstalleerd in Chili; op de top van de berg Cerro Pachón. Hier zal het jaarlijks ongeveer 6 miljoen gigabyte aan beeldmateriaal verzamelen. Ter vergelijking: iemand moet met een 8-megapixel-camera iedere dag 800.000 foto’s maken om dezelfde hoeveelheid te verkrijgen. Het materiaal zal astronomen onder andere helpen bij het bestuderen van de vorming van sterrenstelsels, het opsporen van gevaarlijke asteroïden en het observeren van exploderende sterren.

Projectleider Steven Kahn noemt de goedkeuring de laatste stap in een lang voortraject. ’s Werelds grootste digitale camera zal nu in vijf jaar worden gebouwd en getest in Californië, voordat hij zijn plekje opeist in de telescoop.

Bron: GizmagPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws