’s Werelds grootste radiotelescoop in China is klaar

Laurien Onderwater

05-07-2016 15:01:21

radiotelescoop

De Chinese mega-telescoop is voltooid en kan beginnen met zijn zoektocht naar buitenaards leven.

China heeft de laatste hand gelegd aan wat nu de grootste radiotelescoop ter wereld is. Puerto Rico is van de troon gestoten. De telescoop – gebouwd voor een schamele 160 miljoen euro – is 500 meter breed en kreeg daarom de toepasselijke naam Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope (FAST). Zijn missie? Op zoek gaan naar aliens.

Reus

Doordat de radiotelescoop zo groot is, verzamelt hij ook meer radiogolven en is hij in staat om zwakkere objecten te kunnen zien. De reus heeft 4450 reflecterende panelen en heeft eenzelfde design als de telescoop in Puerto Rico, alleen is de Chinese telescoop dus ietsje – lees: 200 meter – groter.

De Chinese mega-telescoop op zoek naar buitenaards leven

De laatste panelen worden geplaatst. © Xinhua

FAST is gebouwd in een natuurlijke krater, waardoor de telescoop is beschermd tegen elektromagnetische interferentie. Hierdoor moesten wel meer dan negenduizend mensen verhuizen, omdat ze te dicht in de buurt woonden. En hun gebruik van elektronische apparatuur zou de telescoop kunnen hinderen.

Aliens

De reuze telescoop moet nog een aantal tests ondergaan, maar zal in september beginnen met de metingen. Naast het heelal afspeuren naar tekens van leven, onderzoekt de FAST ook zwarte gaten en pulsars. Maar de hoop is natuurlijk dat het gevaarte aliens vindt.

Bronnen: New Scientist, Science Alert, BBC

Beeld: XinhuaPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws