Harder werken zit tussen je oren

KIJK-redactie

02 May 2012 09:00

Zenuwen

De bereidheid om hard te werken is te verklaren door de afgifte van dopamine in de hersenen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Sommige mensen zijn bereid hard te werken voor hun geld, terwijl anderen liever de kantjes ervan aflopen. Nieuw onderzoek van de Vanderbilt-universiteit toont aan dat dit verschil is te herleiden tot de hersenen. En wel tot drie bepaalde gebieden, die allemaal worden beïnvloed door de afgifte van dopamine.

Dopamine is een neurotransmitter die signalen doorgeeft tussen zenuwen in bepaalde gebieden in de hersenen, maar die ook op andere plaatsen in het lichaam werkzaam is. Het onderzoek laat zien dat er bij hardwerkende mensen meer dopamine vrijkomt in de gebieden van de hersenen die een rol spelen bij beloning en motivatie.

Bij mensen die niet graag werken, is er geen verhoging van dopamine in dit gebied, maar ook geen verlaging, wat je misschien zou verwachten. Wel blijkt uit het onderzoek dat bij deze mensen in een ander deel van de hersenen, dat een rol speelt bij emoties en het afwegen van risico’s, het dopaminegehalte verhoogd is.

Vooral dit laatste is een verrassende ontdekking. Tot nu toe was namelijk onbekend dat dopamine zulke tegengestelde effecten kan hebben in verschillende delen van de hersenen. Dit plaatst het gebruik van dopamineremmers als medicatie voor bijvoorbeeld ADHD, depressie en schizofrenie in een nieuw daglicht.

Bron: Journal of Neuroscience, Vanderbilt-universiteit via EurekAlert!


Meer Nieuws