De Japanse ruimtesonde bracht Ryugu in februari al een kort bezoek en is er nu opnieuw in geslaagd te landen op de ruimterots.
Woensdag 3 december 2014 was het zover: Hayabusa2 werd richting asteroïde Ryugu geschoten – een spannende gebeurtenis voor het team van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA. Ruim 3,5 jaar later naderde de sonde zijn prooi: asteroïde Ryugu.
Sindsdien heeft Hayabusa2 al een hoop informatie verzameld over de planetoïde. In februari landde de sonde zelfs eventjes licht op Ryugu om materiaal – regoliet – te verzamelen, en begin april slaagde Hayabusa2 erin om met explosieven een krater in Ryugu te slaan. Naar die krater is de ruimtesonde nu teruggekeerd om er materiaal te kunnen verzamelen.
Lees ook:
Touchdown!
Het ruimtevaartcentrum in Sagamiraha kon de afdaling van Hayabusa2 controleren tot 900 meter boven het oppervlak, daarna gebruikte het ruimtescheepje zijn automatische piloot. De landing verliep soepel, en het is de sonde gelukt om materiaal uit de krater te verzamelen. Hayabusa2 is hiermee het eerste ruimtevaartuig dat met succes ondergrondse bodemmonsters verzamelt van een asteroïde.
[PPTD] July 11 at 10:51 JST: Gate 5 check. The state of the spacecraft is normal and the touchdown sequence was performed as scheduled. Project Manager Tsuda has declared that the 2nd touchdown was a success!
— HAYABUSA2@JAXA (@haya2e_jaxa) July 11, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
In dubio
Het was overigens geen makkelijke keuze voor het team om Hayabusa2 opnieuw te laten afdalen naar het oppervlak van Ryugu. Vanwege de enorme afstand tussen het team op aarde en de sonde, zo’n 300 miljoen kilometer, zou er geen manier zijn om een probleem met de afdaling in realtime te corrigeren, mocht er zich een voordoen. En dan zou het materiaal dat tijdens de eerste landing is verzameld ook verloren gaan.
Aan de andere kant, als het ruimtevaartuig wél met succes materiaal uit de krater zou kunnen verzamelen, dan is de wetenschappelijke waarde enorm. Bovendien geven monsters genomen op twee verschillende locaties een beter beeld van de samenstelling van Ryugu dan het analyseren van materiaal dat op slechts één plek is verzameld.
Uiteindelijk heeft JAXA de knoop doorgehakt; de potentiële voordelen wogen zwaarder dan de risico’s en daarmee werd de tweede landing op de planetoïde een feit.
Door het binnenste van Ryugu bloot te leggen, hoopt JAXA meer te leren over het ontstaan van ons zonnestelsel. Gesteente onder het oppervlak is nog ‘vers’, omdat het nooit is blootgesteld aan straling uit de ruimte. De onderzoekers moeten wel nog even geduld hebben, want pas in 2020 bereikt Hayabusa2 met dit materiaal de aarde.
Bronnen: JAXA, New Atlas, New Scientist (UK)
Beeld: JAXA