Hersenen onthullen gevoelscentrum geslachtsorganen

kijkmagazine

08-08-2011 16:00:55

clitoris-vagina-tepels

De clitoris, vagina en tepels hebben zich bloot gegeven. Nieuwe scans laten zien waar vrouwenhersenen het gevoel van deze organen verwerken.

Is het gebrek aan emancipatie, of mannelijke desinteresse? Terwijl al sinds 1951 duidelijk is welke hersendelen verantwoordelijk zijn voor het gevoel van de mannelijke geslachtsorganen, was dit bij vrouwen nog altijd onbekend. Vorig jaar werd een eerste poging gedaan het vrouwelijk genot te ontrafelen, toen onderzoekers concludeerden dat het gevoel van de clitoris op dezelfde plek wordt verwerkt als dat van de penis. Nu is eindelijk duidelijk hoe het zit met de heilige drie-eenheid van clitoris, vagina én tepels.

De pionier die opstond om dit te onderzoek te doen, is Barry Komisaruk van de Rutgers University in Newark. Hij vroeg een aantal vrouwen om hun clitoris, vagina en tepels (niet tegelijkertijd) te stimuleren, terwijl hun hersenen werden bekeken door een scanner. Door te kijken welke delen van de hersenen actief waren terwijl de vrouwen met zichzelf speelden, kon Komisaruk zien waar in de hersenen de vrouwen welke organen voelen.

Dat gaf een aantal verrassende conclusies. Zo werd duidelijk dat het stimuleren van de vagina niet hetzelfde gevoel geeft als het stimuleren van de clitoris. En dat zou weleens een nieuwe wending kunnen geven aan de discussie over vaginale en clitorale orgasmes. Sommige mensen zeggen al langer dat er een verschil bestaat tussen de twee, terwijl anderen denken dat het allemaal één pot nat is.

Ook ontdekten de onderzoekers iets opvallends als de tepels werden gestimuleerd. Niet alleen zagen ze dit terug in een verhoogde activiteit in het gevoelscentrum van de borst (zoals verwacht), maar ook in het centrum van de geslachtsorganen. Komisaruk: “Als ik dit aan mijn mannelijke collega’s vertel, zeggen ze: ‘Wauw! Dat is anders dan we dachten.’ Maar als ik het aan vrouwen vertel krijg ik een: ‘Ja, natuurlijk…’”

Het is voor de vrouwelijke deelnemers overigens wel fijn dat we even hebben gewacht met het in kaart brengen van hun gevoel. In 1951 werd bij gebrek aan hersenscanners namelijk nog een heel andere methode toegepast. Bij de mannelijke deelnemers werd een deel van de schedel verwijderd om vervolgens, terwijl ze bij kennis waren, hun hersendelen elektrisch te stimuleren. De mannen moesten zeggen welke lichaamsdelen ze daarbij voelden. Dan is met jezelf spelen terwijl je hersenen worden gescand toch een fijnere methode.

Bron: New Scientist, Journal of Sexual Medicine

Beeld: International Society for Sexual MedicinePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws