Hersenen pad bron antibacteriële en antivirale middelen

kijkmagazine

18 April 2011 16:00

Niet alleen de huid, maar ook de hersenen van padden zitten vol stofjes die beschermen tegen ziektekiemen. Wassen we binnenkort onze handen met ‘paddenhersenzeep’?

Dat de slijmerige huid van kikkers en padden een bron is van antibacteriële en antivirale middelen, was al bekend. Of dat eveneens geldt voor hun hersenen niet. Daar hebben Chinese biologen nu verandering in gebracht. Zij onderzochten of ook dit slijmerige orgaan is bedekt met middelen tegen ziektekiemen en bekeken daarom de hersenen van onder andere de vuurbuikpad.

Op de hersenen van deze roodbuikige pad vonden ze 79 verschillende stoffen tegen ziektekiemen. “Dat is voor zover wij weten het grootste aantal ooit gevonden op dierlijke hersenen”, jubelen de onderzoekers. Bovendien zaten er 59 stofjes tussen die nog nooit eerder waren gezien. Een aantal daarvan bleek in het lab een heel effectief antibacterieel of antiviraal middel te zijn.

Vooral die onbekende, effectieve stoffen zijn natuurlijk superinteressant. Zij zouden een belangrijke bron kunnen zijn voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Op de vraag of deze ontwikkeling dan ook kan leiden tot desinfecterende paddenhersenzeep, moeten we het antwoord helaas nog even schuldig blijven.

Bronnen: American Chemical Society via EurekAlert!, ScienceNOW

Beeld: Marek Szczepanek/CC BY-SA 3.0


Meer Nieuws