High-tech bril focust automatisch op voorwerpen

Laurien Onderwater

03-07-2019 10:59:49

Toe aan een lees- of multifocale bril? Onderzoekers van Stanford University hebben iets anders bedacht: een bril die automatisch scherpstelt op datgene waar iemand naar kijkt.

Maakt niet uit hoe goed je ogen zijn, met het ouder worden neemt de kans toe dat je een leesbril nodig hebt. Waarom? Omdat je ouder wordende ogen meer moeite krijgen met scherpstellen op objecten die dichtbij zijn. En ja, dan wordt het toch echt tijd voor een leesbril of, als je al brildrager bent, voor een multifocale bril. Het ellendige aan die dingen is alleen dat je hem altijd weer op en af moet zetten – in casu de leesbril – of dat hij pas werkt als je in de goede richting ermee kijkt – in het geval van de multifocale bril.

Wetenschappers van Stanford University hebben een oplossing: ze ontwikkelden een high-tech bril die volgt waar iemands ogen op zijn gericht en vervolgens scherpstelt op dat gebied of object.

Lees ook:

Eye-tracking

De onderzoekers hebben gebruikgemaakt van twee bestaande technologieën: eye-tracking, dat meet waar de blik van een gebruiker op is gericht, en kunstmatige lenzen gevuld met  een vloeistof die reageert op een elektrische stroom, waardoor de lenzen dunner of dikker worden om de scherptediepte te veranderen.

De bril werkt als volgt. De gebruiker zet het gevaarte – want de bril is ongeveer even groot als een VR-bril – op zijn hoofd. Het eye-tracking-systeem volgt waar de ogen op zijn gericht, een vaas met bloemen bijvoorbeeld, geeft die info door aan de lenzen die er vervolgens op scherpstellen.

Het team testte de autofocusbril op 56 mensen met ouderdomsverziendheid. De proefpersonen meldden dat de nieuwe bril het gemakkelijker en sneller maakte om te lezen en andere taken te doen, in vergelijking met multifocale of leesbrillen. Nadeel is dus wel de grootte en zwaarte van de bril.

Dat probleem erkennen de onderzoekers dan ook en het is nu zaak om de technologie, en dus de bril, te downsizen. Door hem lichter en kleiner te maken, kan de bril in de toekomst een alledaags gebruiksvoorwerp worden.

Het onderzoek is gepubliceerd in Science Advances.

Bronnen: Science Advances, New Atlas, Gizmodo

Beeld: Nitish Padmanaban, Stanford

KIJK 7/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws