Hightech stoel simuleert levensechte wereldreis

KIJK-redactie

29-12-2012 13:00:50

virtual body chair

Wil je iets van de wereld zien, maar vind je het vervelend om een lange, oncomfortabele reis te maken? Dan kun je nu ‘rondreizen’ vanuit een hightech stoel.

Ikei Laboratory, onderdeel van de Tokyo Metropolitan Universiteit, presenteerde de hightech stoel tijdens de Digital Contents Expo 2012 in Tokio. Het ontwikkelde systeem, onderdeel van Ikei Laboratory’s zogenoemde ‘virtuele-lichaam-technologie’, moet ervoor zorgen dat al je zintuigen worden geprikkeld. Dit moet zo realistisch zijn dat het lijkt alsof je in iemand anders lichaam zit. Zo hopen de ontwikkelaars dat mensen die reizen lastig vinden, zoals ouderen, vanuit hun huiskamer alsnog een levensechte reiservaring kunnen opdoen.

Erg comfortabel ziet het prototype er nog niet uit, maar de ontwikkelaars beloven dat de ervaring indrukwekkend zal zijn. Zo voel je de marmeren vloer van een Italiaanse kathedraal onder je voeten door speciale voetpeddels, ruik je de verse pizza van de markt door een geur blazende ventilator, hoor je het rumoer van de straat dankzij een koptelefoon en lijkt alles levensecht door het driedimensionale beeld. Daarnaast kun je door de bewegende stoel ook nog eens op en neer kijken. Toch tellen wij hier maar vier zintuigen; voor een echte smaakervaring heeft de stoel nog geen duidelijke oplossing.

Het promofilmpje ziet er desondanks veel belovend uit. Zo kun je bijvoorbeeld ervaren hoe Usain Bolt zijn wereldrecord rende op de 100 meter. Hoe harder hij rent, des ter harder de stoel gaat trillen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: GizmagDigital Content Expo

Beeld: YouTubePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis