Hoe groot is onze hersencapaciteit?

André Kesseler

2011-05-09 09:00:12

KIJK-lezer Daan Jonkers vraagt zich af hoeveel data ons brein kan bevatten. De schattingen blijken nogal uiteen te lopen.

Robert Birge van de Amerikaanse Syracuse-universiteit deed hier in de jaren negentig onderzoek naar. Volgens hem zou de capaciteit ergens tussen de 1000 en de 10.000 gigabyte zitten. Zijn schatting is gebaseerd op het vermoedelijke aantal neuronen in onze hersenen en de aanname dat 1 neuron 1 bit zou kunnen ‘vasthouden’.

Paul Reber, hoogleraar Psychologie aan Northwestern University in Chicago, denkt dat onze hersenen veel meer kunnen bevatten. Volgens hem bestaat ons brein uit ongeveer 1 miljard neuronen en heeft elk neuron duizend connecties met andere neuronen, waardoor de opslagcapaciteit enorm wordt vergroot. Reber schat dan ook dat we in onze hersenen een slordige 2,5 petabytes, oftewel iets meer dan 2,6 miljoen gigabyte kwijt kunnen.

Ook een grote vraag? Mail hem naar info@kijk.nl!

Bronnen: Scientific American


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.