Hoe zingt een zangvogel?

KIJK-redactie

08-01-2013 09:00:45

zangvogel

Voor het eerst heeft een internationaal team van wetenschappers het unieke zangorgaan van de zebravink vastgelegd in 3D.

Anders dan zoogdieren produceren vogels geluiden via de syrinx, een zangorgaan met twee setjes stembanden dat zich bevindt aan het einde van de luchtpijp. Dankzij de nieuwste 3D-technieken weten we nu beter hoe de syrinx werkt. Zo is er op de beelden te zien hoe de stembanden samenwerken met de complexe spieren, pezen en botjes rond de syrinx. Volgens de onderzoekers kan de vogel hierdoor twee tonen tegelijk zingen, zijn volume aanpassen en de toonhoogte bepalen. En dat terwijl hij constant beweegt.

In eerste instantie klinkt het niet zo lastig om te fluiten terwijl je vliegt. Mensen kunnen toch ook praten terwijl ze lopen? Maar de auteur van het onderzoek, de Deense Coen Elemans, is het daar niet mee eens. Hij vergelijkt het met een orkestmuzikant die zijn instrument bespeelt terwijl hij een dansje maakt. Niet zo makkelijk dus.

syrinx

High-field magnetic resonance imaging en micro-computertomografie zijn gebruikt om hoge resolutie 3D-beelden te maken van het zangorgaan van de zebravink. (Illustratie: D. N. Düring, A. Ziegler, C. K. Thompson, A. Ziegler, C. Faber, J. Müller, C. Scharff C. P. H. Elemans)

Perfecte fluitkunsten

Wetenschappers zijn al tijden geïntrigeerd door het lied van zangvogels. Zo leren de vogels, net zoals mensen, de beginselen van het zingen van de ouders en zijn de fluitkunsten van sommige zangvogels zo perfect dat ze zelfs menselijke geluiden kunnen namaken. Hoe het brein van de vogel deze informatie verwerkt, bleek al uit eerder onderzoek. Hoe hun zangorgaan precies werkt, was echter nog een vraagteken. Het onderzoek met alle bevindingen is deze week gepubliceerd in BMC Biology.

Zie hier de bejubelde zebravink in actie:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: BMC BiologyUniversity of Southern Denmark via EurekAlert!

Beeld: Maurice van Bruggen/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar