Hoererende chimpansees broodje-aap-verhaal?

KIJK-redactie

01 June 2010 10:00

Het is een veelgehoord verhaal dat chimpansees voedsel ruilen voor seks. Maar volgens nieuw onderzoek prostitueren deze apen zich waarschijnlijk niet voor een lekkere maaltijd.

“Ik bleef maar verhalen tegenkomen die suggereren dat chimpansees onderling vlees ruilen voor seks”, zegt Ian Gilby van de Duke-universiteit in North Carolina. De primatoloog observeerde verschillende chimpanseegroepen en bekeek oude studies. Daaruit kon hij maar één ding concluderen: het idee dat deze apen vlees ruilen voor seks is een broodje aap.

Gilby’s team vond bijvoorbeeld geen enkel verband tussen de vruchtbaarheid van vrouwtjes en het jaaggedrag van de mannetjes. Daarnaast gaven chimpanseeheren evenveel vlees aan vruchtbare chimpanseedames als aan onvruchtbare vrouwtjes. Ook wordt er zelden gepaard na de maaltijd en hebben niet-delende mannetjes evenveel gemeenschap als chimpansees die hun vlees wel delen.

Maar waarom delen chimpansees hun zuurverdiende prooi dan wel? Niet uit sociale overwegingen, denkt Gilby. Volgens hem zijn chimpansees zo vrijgevig met hun eten omdat ze anders steeds worden lastiggevallen door andere chimpansees. “Als jij bij mij om eten komt bedelen, betekent dat ik word gestoord. En dan kan ik dus zelf ook niet eten.”

Bronnen: New Scientist

Beeld: Sally Bradshaw


Meer Nieuws