Hollywood helpt leger aan hightech-harnas

KIJK-redactie

10-07-2014 09:00:45

Krijgen soldaten binnenkort een echt Iron Man-pak om zichzelf te beschermen? Het Amerikaanse leger gaat de samenwerking aan met het Hollywood-bedrijf dat dit kostuum ontwierp.

In 2013 opperde het Amerikaanse leger een idee om hun soldaten beter te beschermen tegen aanvallen van de vijand: een hightech pantser. Ondanks verschillende pogingen is het er echter nog niet in geslaagd om dit pak te maken. Het Amerikaanse leger gaat daarom nu samenwerken met Legacy Effects – een Amerikaans bedrijf dat onder andere het pak van Iron Man heeft ontworpen.

Legacy Effects laat er tot nu toe geen gras over groeien. Eind juni liet het bedrijf al een aantal prototypes zien aan het leger. Zo toonden het onder andere een helm met stekels en een vest waar een koelingssysteem is ingebouwd. De prototypes werden gemaakt met een 3D-printer.

Sumoworstelaars

Legacy Effects is niet de enige onderneming die meedoet aan het project om een exoskelet voor soldaten te maken. Ook een Canadees bedrijf dat bestudeert hoe sumoworstelaars met hun enorme gewicht nog kunnen vechten en Ekso Bionics – bekend van het ontwerpen van een exoskelet voor verlamde mensen – werken mee aan het zogenoemde TALOS-project.

Als alles naar wens verloopt, zal het eerste hightech-harnas in 2018 klaar zijn. Tot nu toe heeft het project 80 miljoen dollar gekost, wat hoogstwaarschijnlijk nog veel meer zal worden. Maar ja, alles voor de veiligheid van de Amerikaanse soldaat.

Bronnen: Engadget, Wall Street Journal via The Verge

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: Greyloch/CC BY-SA 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws