Honing af te tappen uit nieuwe bijenkast

André Kesseler

27-02-2015 13:00:06

Bijen hun honing afhandig maken, kan een vervelend en tijdrovend karwei zijn. Twee Australische uitvinders maken de klus een stuk eenvoudiger.

Om honing uit een bijenkast in een potje te krijgen, moet je de ramen, waarin de bijen de goudgele lekkernij hebben verzameld, eruit halen. De wasdekseltjes waarmee de raten zijn afgedekt, moeten eraf en dan volgt er een hoop til-, slinger- en zeefwerk. Cedar Anderson en zijn vader Stuart, zelf bijenhouders, hebben nu een bijenkast ontwikkeld die het proces een stuk eenvoudiger maakt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De bijen verzamelen de honing nog steeds in de raten. Maar als die vol zijn, hoeven ze niet meer uit de kast te worden gehaald. Door aan een hendeltje bovenin het raam te draaien, worden de raten als het ware doormidden gesplitst en loopt de honing vanzelf uit de kast. Potje eronder, klaar. En als de raten leeg zijn, draai je het hendeltje terug en kunnen de bijen opnieuw aan de slag.

hive-gif

Via de crowdfundingsite Indiegogo haalden de twee uitvinders 3 miljoen dollar (2,6 miljoen euro) op om hun Flow Hive op de markt te kunnen brengen. En dat terwijl hun doel op een nogal bescheiden 70.000 dollar lag. De Flow Hive wordt in de loop van dit jaar in productie genomen en kost zo’n 600 dollar (525 euro).

Bronnen: Indiegogo, Wired

Beeld: IndiegogoPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws