Hubble legt gevolgen asteroïdebotsing vast

KIJK-redactie

14 October 2010 15:50

Ruimtetelescoop Hubble maakte een opname van een raar x-vormig object met een komeetachtige staart. Bij de NASA denken ze dat dat het gevolg is van een botsing tussen twee asteroïden.

Twee objecten, een kleine van circa 3 meter en een grotere ruimterots, ramden elkaar begin 2009 met bijna 18.000 kilometer per uur. De klap was vergelijkbaar met de ontploffing van een kleine atoombom.

Op zich is het al heel bijzonder dat Hubble  de gevolgen van een recente botsing kon vastleggen. (‘Recent’ betekent in de astronomie meestal iets dat de afgelopen miljoenen jaren gebeurde.) Maar nog opmerkelijker is dat door de klap een x-vormig object is ontstaan, dat de astronomen P/2010 A2 hebben gedoopt. Het is te vinden in de asteroïdegordel tussen Mars en Jupiter en P/2010 A2 is het eerste x-vormige hemelobject ooit waargenomen. De onderzoekers vermoeden dat de vorm is veroorzaakt doordat de twee botsende asteroiden asymmetrisch waren, maar zeker weten doen ze dit niet.

Over een jaar willen de NASA-onderzoekers Hubble weer op het object laten inzoomen om te kijken wat er met de mysterieuze x-vorm is gebeurd.

Bronnen: NASA

Beeld: NASA, ESA, and D. Jewitt (UCLA)


Meer Nieuws