Hyperloop: openbaar vervoer met 1100 km/u

André Kesseler

11-06-2013 09:00:09

Paypal-oprichter Elon Musk heeft heel wilde plannen voor een nieuwe vorm van openbaar vervoer. En daar wordt druk over gespeculeerd.

Musk, naast Paypal ook bekend van de kekke elektrische Tesla-sportwagens en het succesvolle ruimtevaartbedrijf SpaceX, bouwt de spanning lekker op. Een paar dagen geleden meldde hij dat hij bezig was met wat hij de Hyperloop noemde, een mix van “de Concorde, een railgun en een air hockey-tafel”*

Elon_Musk_gives_tour_for_President_Barack_Obama

Elon Musk samen met de Amerikaanse president Barack Obama.

Het publieke transportmiddel zou volgens hem niet volgens een schema rijden, maar kunnen vertrekken zodra de passagier er is. Het zou geen last hebben van de weersomstandigheden en niet kunnen neerstorten. Een reis van Los Angeles naar San Francisco (een afstand van 600 kilometer waar je met de auto al snel een dikke vijf uur voor nodig hebt), zou nog maar een halfuurtje duren.

Afstoffen

Sindsdien wordt er druk gespeculeerd over de plannen van Musk. Volgens de één klinken ze als pure luchtfietserij, de ander denkt dat de Hyperloop een poging is om een oud idee af te stoffen en nieuw leven in te blazen. Jaren geleden werd er bijvoorbeeld nagedacht over vacuüm getrokken buizen waar met enorme snelheid ‘karretjes’ doorheen geschoten konden worden. Maar Hyperloop zou ook een mix kunnen worden tussen een Maglevtrein en een kabelbaan, waarbij de gondels elektromagnetisch worden aangedreven.

Musk beloofde later deze zomer met meer details te komen. We houden je op de hoogte.

Bronnen: Discovery NewsNBC News

Beeld: NASA, Paolo Neo

*Voor mensen die niet zo heel erg thuis zijn in ‘de techniek’: de Concorde was een supersonisch  passagiersvliegtuig, een rail gun is een wapen dat projectielen afvuurt met behulp van elektromagnetische velden en air hockey speel je op een tafel met allemaal gaatjes waar lucht doorheen wordt geblazen. Dat zorgt ervoor dat de puck als het ware over de tafel zweeft en je hem met een enorme snelheid richting het doel van de tegenstander kunt tikken.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws