Ig nobels voor rattenondergoed, karakter van stenen en meer

Naomi Vreeburg

23 September 2016 10:14

Afgelopen nacht werden weer de Ig Nobelprijzen uitgereikt. Lees meer over het bizarre onderzoek dat werd bekroond.

Heel wat onderzoekers zitten nog in spanning voor de bekendmaking van de échte Nobelprijzen, maar bij wijze van voorafje werden gisteren de komische tegenhangers uitgereikt: de Ig Nobelprijzen. Voor onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken zet. Dit zijn de winnaars.

Dierenfreaks en leugenaars

Charles Foster en Thomas Thwaites moesten de Ig Nobelprijs voor de biologie delen, omdat ze allebei op het eh… briljante… idee kwamen om zich voor te doen als dieren. Foster heeft geleefd als een das, hert, otter, vos en een vogel. Als das at de beste man zelfs wormen. Thwaites maakte protheses die hem lieten bewegen als een geit. Geen wormen, maar gras behoorde tot zijn menu. Zowel Foster als Thwaites schreven een boek over hun experimenten.

Ig Nobelprijzen

De Ig Nobelprijs voor de psychologie gaat naar een internationaal team, dat bestond uit onder andere Nederlandse onderzoekers. Het team vroeg aan duizend mensen hoe vaak ze hadden gelogen in verschillende levensfasen. Hieruit bleek dat je mensen in de leeftijd tussen 18 en 29 maar beter niet altijd kunt geloven. Maar ja… wie zegt dat de proefpersonen niet aan het liegen waren over het liegen?

Volkswagen en polyester ondergoed

Heb je weleens naar een steen gekeken en gedacht: jij lijkt verdacht veel op een lange, welbespraakte Duitser? Mark Avis, Sarah Gorbes en Shelagh Ferguson kwamen erachter dat mensen bepaalde eigenschappen kunnen toekennen aan stenen. Een steen, Steen G, werd bijvoorbeeld omschreven als “een grote New Yorkse zakenman, rijk, glad en een beetje mysterieus”.  Voor dit onderzoek ontvingen ze de Ig Nobelprijs voor de economie; het zou handig zijn voor marketeers.

Je verwacht het niet, maar de Ig Nobelprijs voor de scheikunde gaat naar *tromgeroffel* Volkswagen! De jury gaf de prijs “voor het automatisch en elektromechanisch oplossen van het probleem van excessieve vervuilende uitstoot tijdens het testen van auto’s”. Een fikse steek onder water dus voor de Duitse autofabrikant.

Ig Nobelprijzen

Dit jaar was er ook een Ig Nobelprijs voor de reproductie en Ahmed Shakif mocht deze in zijn zak steken. Hij onderzocht welk ondergoed ratten het beste kunnen dragen om een goed seksleven te hebben. Katoen en wol doen niets af aan de bedprestaties van de dieren, maar polyester zou leiden tot “significant lagere seksuele activiteit”.

Vliegen

De Ig Nobelprijs voor de natuurkunde ging eveneens naar een dierenonderzoek. Steekvliegen zouden minder worden aangetrokken tot witte paarden dan tot black beauty’s. Bij het in ontvangst nemen van de prijs gaf onderzoeker Susanne Akesson nog een paar tips weg om vliegen te weren. “Je kunt strepen hebben als een zebra of je kleden zoals ik, in een gestipte jas.”

Vliegen deden het dit jaar goed: de Ig Nobelprijs voor de literatuur ging namelijk naar Fredrik Sjöberg voor zijn trilogie over het verzamelen van stervende of al overleden vliegen.

Jeuk en onzin

Ig NobelprijzenOp zich best handig, de studie van Duitse onderzoekers waarvoor de Ig Nobelprijs voor medicijnen is gegeven. De wetenschappers hebben ontdekt dat jeuk aan de linkerkant van je lichaam kan worden verholpen door in de spiegel te kijken en rechts te krabben. Voor wanneer je op de een of andere manier niet op het goede plekje kunt jeuken.

En dan was er nog een bullshit-onderzoek waarvoor de Ig Nobelprijs voor de Vrede werd gegeven. Letterlijk. Vijf filosofen hebben ontdekt dat studenten die weinig doen aan zelfreflectie, gelovig zijn en niet vies van het paranormale ontvankelijker zijn voor nonsens.

Vind je deze prijzen eigenlijk allemaal bullshit? Over twee weken worden de echte Nobelprijzen uitgereikt. En in KIJK 9/2016 voorspellen we de winnaars. Deze editie kun je hier bestellen.

Bronnen: The Guardian, Inverse


Meer Nieuws