Innovatief: gebogen structuren met hout gemaakt

Laurien Onderwater

17-09-2019 15:59:09

hout gebogen

Met een nieuwe techniek is het gelukt om een hoge, draaiende toren van hout te maken. Het architectonische hoogstandje staat in Duitsland.

Het is (bijna) elke architect zijn droom: gebouwen ontwerpen die van gebogen hout worden gemaakt. Maar dat is een energie-intensieve, tijdrovende en dus dure klus. Bovendien gaat er een hoop hout bij verloren. Onderzoekers van de Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology pakken dat anders aan. Ze ontwikkelden een techniek waarbij vochtige, houten panelen tot een bepaalde vorm worden gebogen. Als de gewenste structuur is bereikt, wordt die gedroogd.

Lees ook:

Voorkom vocht

Normaal gesproken wil je dat hout zo droog mogelijk is om het te kunnen gebruiken. Komt het toch in aanraking met vocht, dan gaat het erdoor kromtrekken en dan kun je je perfect gebouwde houten schuurtje wel gedag zeggen. Toch wisten de Zwitserse onderzoekers vochtig hout in hun voordeel te gebruiken.

Het team keek eerst of het kon voorspellen wanneer hout kromtrekt met behulp van computersimulaties. Hierbij werd rekening gehouden met factoren als de houtsoort en hoeveel vocht er werd geabsorbeerd.

Met de opgedane kennis creëerden de onderzoekers computermodellen om te bepalen of ze het hout op bepaalde manieren konden laten buigen met behulp van natte en droge technieken. Op basis van die modellen concludeerden ze dat het mogelijk is om gebogen structuren van hout te maken en gingen aan de slag met hun proof-of-concept: de 14 meter hoge Urbach-toren.

Mulitplex

De Duitse toren is gemaakt van aan elkaar gelijmde lagen vochtig beuken- en vurenhout. De twee soorten hout waren haaks op elkaar gelijmd, zoals onderstaande foto duidelijk maakt. Terwijl deze multiplex balken droogden, kromp de ene laag, maar de andere niet, waardoor de planken bogen.

Door de wijze waarop het hout is gelaagd aan te passen, kunnen de ingenieurs bovendien het op verschillende manieren laten buigen. Eenmaal droog is de vorm van de gebogen houten planken definitief. Het vochtgehalte in de atmosfeer heeft hier geen invloed meer op. De techniek staat beschreven in vakblad Science Advances.

Bronnen: Science Advances, New Scientist (UK), Interesting Engineering

Beeld: ICD/ITKE, University of Stuttgart

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws