iPhone zoekt witte fietsen

KIJK-redactie

30 September 2010 16:00

Binnenkort is het mogelijk: een goedkoop netwerk van leenfietsen dat beheerd wordt via een iPhone App.

Leenfietsen worden normaal gestald op centrale punten. Door de infrastructuur die hiervoor moet worden gebruikt, lopen de kosten per fiets op tot vierduizend euro. Met het systeem van Social Bicycles kunnen die kosten worden verlaagd tot onder de duizend euro per fiets.

Het Social Bicycles System (SoBi) bestaat uit een slot dat op elk achterwiel kan worden geplaatst . Het slot kan met een wachtwoord worden geopend en bevat een GPS chip. Gebruikers kunnen de fiets op elke willekeurige locatie vinden, lenen en achterlaten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een iPhone App. In de App. zijn overzichtelijk alle fietsen die in de omgeving op slot staan te vinden. Via hetzelfde programmaatje kan het wachtwoord worden verkregen om de fiets van het slot te halen.

Het eerste publieke leenfietsensysteem is afkomstig uit Nederland. Hier zijn in de jaren zeventig de bekende witte fietsen geïntroduceerd. De ondergang van dit systeem waren de vele diefstallen en vernielde fietsen. Andere systemen in grote steden maken daarom gebruik van elektronische identificatie, die weer de nodige kosten en ruimte met zich mee brengen. Met SoBi kunnen de fietsen gewoon aan elk willekeurig fietsenrek vastgezet worden.

Een prototype van SoBi wordt nu getest. In New York zal binnenkort een kleinschalig proefproject gaan draaien.

Bronnen: Engadget

Beeld: Social Bicycles


Meer Nieuws