Is aspartaam nou veilig of niet?

kijkmagazine

30 October 2012 09:00

Aspartaam

Er zijn weinig voedingsstoffen die zo beroemd (of berucht) zijn als aspartaam. Maar is aspartaam nu veilig of niet?

De zoetstof aspartaam zou allerlei enge ziektes en aandoeningen veroorzaken, en onderzoeken die het tegendeel bewijzen zouden gefinancieerd zijn door de voedingsmiddelenindustrie. Dat is vreemd, want betrouwbare (en onafhankelijke!) bronnen geven aan dat er niets aan de hand is.

Neem het Voedingscentrum. Op hun website staat te lezen: “Aspartaam is een veilige zoetstof zolang het gebruik onder de Aanvaardbare Dagelijke Inname (ADI) blijft.” Die ADI is vastgesteld op 40 mg/kg lichaamsgewicht/dag. Voor iemand van 70 kilogram komt dat neer op 2,8 gr/dag – oftewel ruim 4,5 liter light frisdrank of 150 zoetjes. Internationale authoriteiten hanteren soms andere (ruimere) grenzen, maar hebben aspartaam ook veilig verklaard.

En ook de wetenschappelijke literatuur ondersteunt dit idee. Een groep onderzoekers heeft in 2007 de toenmalige stand van zaken bekeken aan de hand van alle gepubliceerde studies. Zij concludeerden dat “het bestaande onderzoek laat zien dat aspartaam met het huidige consumptieniveau een veilige zoetstof is”. Hun onderzoek liet zelfs zien dat je nog veel meer van de zoetstof kunt consumeren zonder bijwerkingen te krijgen. De conclusie? Aspartaam is een veilige zoetstof, die gewoon dagelijks kan worden gebruikt.

Bronnen

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!


Meer Nieuws