Japanners laden elektrische auto op via wegdek

André Kesseler

09 July 2012 16:00

Japanse onderzoekers hebben een manier bedacht om één van de belangrijkste tekortkomingen van een elektrische auto te ‘tackelen’.

Elektrische auto’s maken een grote opmars door. Maar het grootste probleem blijft toch wel dat hun beperkte actieradius en het feit dat het vervolgens uren duurt voordat een lege batterij weer is opgeladen.

Bij de Toyohashi University of Technology bedachten ze EVER: Electric Vehicle on Electrified Roadway. Het lukte de onderzoekers om met behulp van inductie 50 tot 60 watt door een tien centimeter dikke laag beton te sturen. De elektriciteit werd opgevangen door metalen platen in de autobanden en vervolgens gebruikt om een lamp te laten branden en (in een ander experiment) een mini-autootje aan te drijven.

Het onderzoek van de Japanners betekent een eerste aanzet naar een manier om via een systeem onder het wegdek de batterijen van een elektrische auto tijdens het rijden op te laden. Volgens de onderzoekers blijft het verlies beperkt; 80 tot 90 procent van de energie zou ook daadwerkelijk in de auto-accu belanden.


Maar het duurt nog wel even voordat de ‘droom’ werkelijkheid wordt. Om op die manier een elektrische auto aan te kunnen drijven, moeten niet alleen compleet nieuwe snelwegen worden aangelegd, maar heb je een systeem nodig dat honderd keer krachtiger is. En daar zit hem de komende tijd de uitdaging in.

Bron: Wired

Beeld: Toyohashi University of Technology


Meer Nieuws