Japanners laten gebouw krimpen

André Kesseler

18-01-2013 09:00:06

Je kunt een wolkenkrabber slopen met wat strategisch geplaatste explosieven. Maar het kan ook subtieler en vooral veel groener.

Gebouwen hoger dan ongeveer 100 meter zijn op zich wel plat te krijgen. Het opruimen is dan wel een hele klus. Maar vaak is er niet voldoende ruimte om zo’n ‘pandje’ zonder schade aan de omgeving gecontroleerd in te laten storten. Daarom heeft de Japanse bedrijf Taisei Corporation een nieuwe methode ontwikkeld: het ecologisch reproductiesysteem Tecorep.

Bij dat systeem beginnen de slopers op de bovenste verdieping. Die wordt met stempels (een soort stutten) en tijdelijke pijlers ondersteund, waarna alle binnenwanden eruit kunnen worden gesloopt. Speciale kranen laten de weggebroken bouwmaterialen naar de begane grond zakken. Daarbij wordt elektriciteit opgewekt die weer gebruikt kan worden om allerlei sloopwerktuigen aan te drijven. Als alle binnenwanden en draagconstructies eruit zijn, laat men de verdieping zakken op de bouwlaag eronder, waardoor het net lijkt alsof het gebouw krimpt.

Minder CO2, stof en lawaai

Het grote voordeel van Tecorep is dat het veel meer materialen oplevert die kunnen worden hergebruikt. Bovendien is de CO2-uitstoot volgens het bedrijf maar liefst 85 procent lager dan bij gebruikelijke sloopmethodes. En doordat de werkzaamheden binnen het gebouw worden uitgevoerd, wordt er ook nog eens veel minder stof en lawaai geproduceerd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Inmiddels is de sloop van het Grand Prince Hotel Akasaka in Tokyo (zie de time-lapsevideo) in volle gang en wordt het 140 meter hoge gebouw elke tien dagen 6,4 meter korter. Begin mei wordt het karwei waarschijnlijk afgerond.

De kans is groot dat er meer klussen zullen volgen. Hideki Ichihara, het hoofd van het team dat Tecorep ontwikkelde, vertelt in een interview met de Japan Times dat de meeste wolkenkrabbers van meer dan 100 meter binnen 30 of 40 jaar weer worden afgebroken. En dat betekent dat er in Japan de komende tien jaar nog zo’n 99 gebouwen tegen de grond moeten worden gewerkt.

Bron: Popular SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws