Jonge chimps spelen met poppen

André Kesseler

22 December 2010 10:00

Jongens spelen met auto’s, meisjes met poppen. Maar wie of wat bepaalt dat? Onderzoek naar het speelgedrag van jonge chimpansees zou duidelijkheid kunnen verschaffen.

Chimpansee-onderzoekers van het Oegandese Kibale National Park zien al jaren dat jonge chimps stokken en takjes met zich meeslepen. Ze gebruiken die niet, zoals hun ouders, om mee te vechten of als werktuig bij het zoeken naar voedsel. In plaats daarvan spelen ze ermee en maken de jonge dieren er soms zelfs een soort slaapplaats voor. Men had al een tijdje het vermoeden dat de stokjes eigenlijk een soort poppen zijn en dat wilden antropologen Sonya Kahlenberg en Richard Wrangham van de Harvard-universiteit wel eens goed bekijken.

Hun conclusie is dat de theorie klopt. De ‘meisjes’ speelden vaker met de stokjes dan hun mannelijke soortgenoten en als ze zelf eenmaal moeder waren geworden, was het speelgedrag over. Volgens Kahlenberg en Wrangham wordt er bij mensen nog steeds van uitgegaan dat de socialisatie van ouders en leeftijdgenoten bepaalt waar een kind mee speelt. Maar dit onderzoek zou een aanwijzing kunnen zijn dat bepaalde voorkeuren genetisch zijn vastgelegd.

Toch houden de onderzoekers een slag om de arm. Het kan namelijk dat socialisatie ook onder chimpansees een rol speelt. Het speelgedrag is eigenlijk alleen onder de chimpansees in het Kibale National Park waargenomen en dat zou kunnen betekenen dat de jonge chimps als het ware de plaatselijke gebruiken overnemen. Kortom: nature or nurture? De discussie duurt voort.

Bronnen: Wired

Beeld: Aaron Logan/Creative Commons Atribution 3.0 United States


Meer Nieuws