Nieuwe kaart toont 1,2 miljoen sterrenstelsels

KIJK-redactie

18-07-2016 15:50:24

sterrenstelsels

Honderden wetenschappers hebben een recordaantal sterrenstelsels in kaart gebracht.

De plaat heeft wat weg van een abstract schilderij, maar het gaat om een driedimensionale kaart waarop de positie van 1,2 miljoen sterrenstelsels is te zien. Deze stelt astronomen in staat om nauwkeurige metingen te doen die betrekking hebben op donkere energie.

Donkere energie

Een internationaal team van honderden wetenschappers maakte de kaart – die een volume bestrijkt van 650 miljard kubiek lichtjaar – met behulp van gegevens van de Sloan Digital Sky Survey III. De kleur geeft de afstand tot de aarde aan. Hierbij zijn de gele stippen de dichtstbijzijnde sterrenstelsels en bevinden de paarse zich het verst van ons af.

Met de kaart konden de onderzoekers nauwkeurige metingen doen aan de invloed van donkere energie op de uitdijing van het heelal. Donkere energie is een mysterieuze kracht, die waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de versnelde uitdijing van het universum, die in 1998 werd ontdekt.

Invloed

Uit de metingen blijkt dat de invloed van donkere energie op de uitdijing van het heelal niet enorm groeit. In de afgelopen 7 miljard jaar is de kracht van donkere energie wel toegenomen, maar dit was met maximaal 20 procent.

Bronnen: SDSS, Independent, Tech TimesPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar