Kan een stormvloedkering stroom opwekken?

André Kesseler

07-07-2014 09:00:11

“Al jaren rijd ik regelmatig over de Deltawerken in Zeeland,” mailt Hans van der Ende, “en elke keer vraag ik me af waarom ze die enorme hoeveelheden water die er doorheen stromen niet gebruiken om elektriciteit op te wekken?” Is het mogelijk om met een stormvloedkering stroom op te wekken? 

Twee bedrijven hebben van Rijkswaterstaat een vergunning gekregen om in twee van de 62 doorgangen van de stormvloedkering in de Oosterschelde onderwaterturbines te plaatsen. Een van die bedrijven, Tocardo, verwacht later dit jaar te starten met de bouw van vijf turbines, die aan een speciale constructie voor de schuifdeuren zullen komen te hangen. Ze moeten natuurlijk wel zo worden bevestigd dat de schuiven van de stormvloedkering dicht kunnen als er gevaar dreigt.

De turbines zijn voorzien van bi-directional-rotorbladen. Dat wil zeggen dat ze twee kanten op kunnen draaien en daardoor zowel bij eb als bij vloed stroom opwekken. Bij elkaar gaan de vijf turbines 1 megawatt aan elektriciteit leveren; genoeg voor 700 huishoudens.

Als de proef slaagt en er geen meetbare negatieve gevolgen voor de plaatselijke fauna en de doorlaatbaarheid van de Oosterscheldekering zijn, zou Rijkswaterstaat kunnen besluiten om meer turbines te laten plaatsen. Volgens Tocardo kan de stormvloedkering in totaal tussen de 50 en 100 megawatt leveren.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Beeld: Tocardo



Podcast KIJK en luister via JUKE






Meer Nieuws