Karpers volgen robotvis

KIJK-redactie

06 March 2012 16:00

Robotvis

Een robot als leider. Wij mensen moeten er niet aan denken, maar karpers hebben er geen moeite mee.

Stefano Marras en Maurizio Porfiri (New York University) hebben een robotvis gebouwd en deze samen met levende karpers in een kanaaltje met stromend water geplaatst. Wanneer de robot soortgelijke staartbewegingen maakte als zijn watergenoten, werd hij al snel gevolgd en gedroeg de groep zich als een school. Volgens de onderzoekers is dit de eerste keer dat echte dieren een robot volgen.

Een tweede interessante observatie van de onderzoekers is dat de karpers minder hard met hun staart bewogen wanneer ze hun robotleider volgden. Dit bevestigt een al bekend voordeel van het zwemmen in een school, namelijk dat het energie bespaart. Nadelen van dit gedrag zijn er overigens ook: minder beschikbaar voedsel en grotere kans op overdraagbare ziektes.

Een puntje is wel dat het hierboven omschreven onderzoek plaatsvond in een laboratorium. Zal de robotvis van Marras en Porfiri ook in oceanen en rivieren vissen voor de gek kunnen houden? Mocht dit inderdaad het geval zijn, dan kan deze vis misschien wel worden ingezet om bijvoorbeeld levende vissen weg te leiden van een natuurramp.

Bron: Interface

Beeld: NYU Poly


Meer Nieuws