Waarom hebben katten langwerpige pupillen?

KIJK-redactie

07 May 2018 10:59

De pupillen van een kat zijn doorgaans langwerpig en staan verticaal in het oog. Wat is het nut hiervan?

Als je kijkt naar welke diersoorten nog meer langwerpige, verticale pupillen hebben, kom je al snel tot de conclusie dat het meestal om katachtige roofdieren gaat die ’s nachts jagen. In veel gevallen liggen deze jagers in een hinderlaag om hun prooi te verrassen. Voor deze manier van jagen, is het van levensbelang om de afstand tot een prooidier zo nauwkeurig mogelijk in te kunnen schatten. Een paar meter verkeerd ingeschat en de prooi ontsnapt en de jager heeft zijn energie verspild.

Om een afstand te kunnen bepalen, moeten katachtigen niet alleen bewegingen van links naar rechts goed kunnen herkennen, maar ook diepte kunnen zien. Zijdelingse bewegingen zie je beter door naar verticale lijnen te kijken; hier is een verticale pupil dus het meest geschikt voor. Voor diepte is een zo langwerpig mogelijke pupil het beste. Deze twee eigenschappen samen maken de pupil van een jager als de kat dus langwerpig en verticaal.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag kon je vinden in KIJK 1/2018.

Tekst: Jasper Verhaar

Beeld: iStock

Lees ook:

KIJK 5/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer KIJK antwoordt