KIJK Live! 23 april: vet dat slank maakt

kijkmagazine

2015-03-25 11:00:37

Bruin vet - header

Ons lichaam blijkt bruine vet te bevatten dat ons niet dikker, maar juist slanker maakt. Hoe dat zit, hoor je op de KIJK Live! op donderdag 23 april in Utrecht!

Overgewicht is een echte epidemie aan het worden. We krijgen meer energie binnen dan we verbruiken, slaan die extra energie op in witte vetcellen – en worden zo dikker. Gelukkig blijken er andere vetcellen te zijn die ons juist van die extra kilootjes afhelpen: bruine vetcellen. Daarover vertelt arts-onderzoeker Kimberly Nahon (endocrinologie, LUMC) over op de KIJK Live! van 23 april in Utrecht.

Kilo’s vet wegsmelten

“Bruin vet neemt vetten op vanuit het bloed, maar in plaats van die op te slaan, verbrandt het ze voor de productie van warmte. Het bruin vet is dus een soort kacheltje dat je warmt houdt”, legt Nahon uit. “Van dit bruin vet was al bekend dat het in grote hoeveelheden in baby’s voorkomt, die dit nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Dat ook volwassenen bruin vet hebben, kwam als een verrassing.”

Verder is ontdekt dat slanke mensen meer van dit vetverbrandende bruin vet hebben dan mensen met overgewicht, zegt Nahon. “Dit maakt bruin vet nog interessanter! Door het bruin vet te activeren zou je dus letterlijk de extra kilo’s vet weg kunnen smelten. Daarom wordt er nu veel onderzoek gedaan naar manieren om het bruin vet harder te laten werken of te vermeerderen.”

In de kou?

En hoe doe je dat dan; bruin vet aan het werk zetten? “We weten al dat kou een belangrijke activator is van bruin vet. Blootstelling aan milde kou – 15 à 16 graden – leidt tot een toename in de hoeveelheid bruin vet en energieverbruik.” Iedereen met overgewicht in de kou zetten dus? “Dat is wel een erg Spartaanse behandelmethode”, zegt Nahon. “Daarom wordt er nu naar medicijnen gezocht die het bruin vet aan kunnen zetten.”

Hoe het allemaal precies zit met bruin vet, en welke medicijnen er worden onderzocht om deze slankmakende tegenhanger van het witte vet ‘aan te zetten’? Dat hoor je op KIJK Live!

Geef je op!

Daarnaast gaan we het op deze KIJK Live! natuurlijk nog over een aantal totaal andere onderwerpen hebben. Zoals: de minder prettige kant van de bevrijding van Europa door de geallieerden, het 25-jarig jubileum van ruimtetelescoop Hubble en hoe drones worden ingezet voor gletsjeronderzoek in de Himalaya. Houd deze site in de gaten voor meer informatie over deze praatjes!

De locatie van deze editie van KIJK Live! is museum & sterrenwacht Sonnenborgh, te Utrecht. Het officiële programma duurt van 20.00 tot 22.00 uur, met inloop vanaf 19.30 uur en een borrel na afloop. Tijdens deze borrel kun je natuurlijk met de andere bezoekers, maar ook met de sprekers en de KIJK-redactie van gedachten wisselen.

Toegang is gratis, maar je moet je wel van tevoren inschrijven. Dat kan per mail of via de site Meetup. Doe dat liefst zo snel mogelijk, want vol is vol!

Benieuwd wat je precies van KIJK Live! kunt verwachten? Bekijk dit korte filmpje, gemaakt op de vorige editie in Eindhoven, gefilmd en gemonteerd door Jordy Ruijter:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Graag zien we je op 23 april in Utrecht!

Beeld: Mjw. hanssen/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys