Filmpje: Kitty Hawk onthult luchttaxi Cora

Laurien Onderwater

13-03-2018 15:59:52

Kitty Hawk Cora

De vliegende taxi van Kitty Hawk – Cora genaamd – heeft onlangs in Nieuw-Zeeland het luchtruim gekozen. En daar zijn beelden van!

Maak kennis met Cora: de elektrische, autonome luchttaxi van Kitty Hawk, het bedrijf van Larry Page (Google medeoprichter). In een recent verschenen filmpje laat het bedrijf zien hoe het vertical take-off and landing-vliegtuigje (VTOL) opstijgt en een stuk vliegt.

Twaalf rotors

Cora heeft 12 rotors, waardoor het toestel verticaal kan opstijgen. Dit betekent dat het vliegtuigje geen landingsbaan nodig heeft. Bovendien werken de rotors onafhankelijk van elkaar, dus mocht er een uitvallen, dan is dat niet een heel groot probleem.

Eenmaal in de lucht wordt Cora aangedreven door een propeller en kan dan snelheden bereiken tot maximaal 180 kilometer per uur. De VTOL beschikt over drie boordcomputers met zelflerende software en ook hier geldt dat het niet erg is wanneer één computer uitvalt, omdat ze onafhankelijk van elkaar zijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wanneer je Cora kunt bestellen, is nog niet duidelijk. Wel zullen Nieuw-Zeelanders de primeur hebben. Ook heeft het bedrijf een ‘go’ gekregen om het toestel in de praktijk te gaan testen, waarbij Kitty Hawk nauw samenwerkt met de Nieuw-Zeelandse luchtvaartautoriteit.

Natuurlijk is Kitty Hawk niet het enige bedrijf dat werkt aan de autonome luchttaxi’s, maar het heeft met Cora wel een enorme voorsprong op de anderen.

Specs

  • Vermogen: volledig elektrisch
  • Capaciteit: twee personen
  • Hoogte: tussen de 150 en 914 meter
  • Spanwijdte: 11 meter
  • Bereik: 100 kilometer
  • Snelheid: 180 kilometer per uur

Bronnen: Kitty Hawk (YouTube), The Guardian, Engadget, Bright

Beeld: Kitty Hawk

Lees ook:

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes