Kogel vernietigt zichzelf

Naomi Vreeburg

26 February 2016 09:00

De US Army wil friendly fire en het doden van onschuldige burgers voorkomen met een speciale kogel.

Het klinkt als een bizar slecht plan: een kogel die zichzelf de das om doet. Je gebruikt het projectiel immers om iets of iemand anders uit te schakelen en niet andersom. Toch heeft het Amerikaanse leger een patent op het concept gekregen. Zo’n zelfvernietigende kogel zou namelijk collateral damage (in goed Nederlands: nevenschade) kunnen voorkomen.

Door muren heen

Het projectiel dat ze met de zelfvernietigingstechnologie willen uitrusten, is er eentje van het kaliber .50. Een kogel van 12,7 millimeter die al bijna honderd jaar wordt gebruikt, onder meer door het Browning M2-machinegeweer dat je bovenop tanks, helikopters en kleine boten kunt vinden. Maar ook door snipers.

De .50 is nogal een formidabel projectiel dat met achteloos gemak door muren rost en dus ook zonder problemen door een menselijk doelwit fluit. Maar als er achter zo’n doel onschuldige burgers staan, zouden die ook geraakt kunnen worden.

Pyrotechniek

De US Army wil deze nevenschade met behulp van slimme techniek voorkomen. Het projectiel wordt daarvoor uitgerust met een materiaal dat ontbrandt als de kogel is afgevuurd. Vervolgens reageert het met een ander materiaal in de kogel die daardoor “aerodynamisch instabiel” wordt  – oftewel, hij klettert op de grond. Door de samenstelling van de twee materialen te veranderen, zou je zelfs kunnen bepalen op welke afstand de kogel er precies de brui aan geeft.

bullet patent

Bronnen: Gizmodo


Meer Nieuws