Koreanen testen robo-krabkreeft

André Kesseler

01-08-2013 16:00:20

In Zuid-Korea worden tests gedaan met een nieuw soort onderwaterrobot: de Crabster CR200.

De CR200 werd ontwikkeld bij het Korean Institute of Ocean Science and Technology (KIOST) en is bedoeld om bodemonderzoek te doen of bijvoorbeeld om scheepswrakken te bekijken. Hij wordt met een scheepskraan op de bodem gezet, waarna hij door zijn dertig afzonderlijke gewrichten te gebruiken over de zeebodem kan wandelen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Crabster, een samenvoeging van crab en lobster (kreeft), heeft tien optische camera’s aan boord, een sonar waarmee hij tot 200 meter objecten kan waarnemen, een akoestische stromingsmeter en twee klauwen aan de voorkant waarmee hij spullen op kan pakken en in een intern compartiment kan plaatsen.

Het is dan ook een flink monster: 600 kilo zwaar, 2,4 meter lang, 2,5 meter breed en 2 meter hoog. Het grote voordeel boven een propeller-aangedreven onderwaterrobot is dat Crabster veel minder last heeft van stromingen en minder stof van de zeebodem opwerpt. De robot is verder bestand tegen een druk van 25 bar en kan dus tot zo’n 200 meter diepte zijn werk doen.

crabster_cr200_3

Er zijn maar liefst vier mensen nodig om de robot te besturen: één om het apparaat over de bodem te laten wandelen, een ander voor de klauwen, een derde voor de lampen en de camera’s, en nummer vier doet de navigatie en de sonar.

Begin volgend jaar willen de onderzoekers van KIOST de Crabster ‘voor het echie’ inzetten en een scheepswrak onderzoeken dat in een stuk oceaan ligt waar een nogal sterke stroming staat.

Bronnen: WiredGizMag

Beeld: KIOSTPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws