‘Koud plasma verwijdert nare frituurgeur’

Marysa van den Berg

02-12-2016 09:00:31

koud plasma

Hmm, gefrituurde frietjes! Jammer alleen van die vieze frituurgeur. Geen nood, een Duits bedrijf heeft daar wat op gevonden: koud plasma gaat de geurmoleculen te lijf.

Je kent het wel: je frituurt frietjes en kroketten en vervolgens stinkt je hele huis nog urenlang. In de snackbar gebruiken ze daar speciale afzuigers voor, apparaten die met behulp van chemicaliën de geurmoleculen afbreken. Daarbij ontstaat ozon, een niet bepaald fijn goedje dat weer moet worden verwijderd door een ander apparaat. Dat kan allemaal veel makkelijker, dacht de Duitse frituurspecialist Blümchen. Deze wil gebruik maken van koud plasma om nare frituurgeurtjes te verwijderen.

Plasma op het ISS

ESA experimenteert al langer met allerlei soorten plasma op het ISS. Meestal is plasma een heet, elektrisch geladen wolk van atomen, maar plasma kan ook worden gemaakt op kamertemperatuur. Het heeft dan bijzondere eigenschappen; bijvoorbeeld het doden van bacteriën, schimmels en virussen. Maar ook breekt koud plasma bepaalde geurmoleculen, waaronder frituurlucht, af.

Het bedrijf Terraplasma bedenkt op basis van de ruimte-experimenten met plasma toepassingen op aarde. Hun nieuwste ontwerp is nu een filtercartridge van 10 centimeter groot die koud plasma genereert en in bestaande en nieuwe frituurafzuigers kan worden ingebouwd.

Geurloze stukjes

Het filtercartridge werkt als volgt. Een elektrische ontlading vindt plaats in de lucht tussen een kleine rode elektrode en een cilindrische elektrode daaromheen. Dat geeft een dunne plasmalijn van 1 millimeter dik, maar door er een magnetisch veld op te zetten, gaat het bewegen. Uiteindelijk krijg je een plasmadisk, waar de vieze frituurlucht doorheen wordt geleidt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het plasma breekt de geurmoleculen vervolgens in stukjes, die geurloos zijn en niet hoeven te worden verwijderd door een afzuiger. De methode is ook nog eens 1000 maal sneller dan de chemische afbreekmethode.

Ook voor thuisfrituren

Het bedrijf Blümchen gaat de koude plasma-cartridges maken en verkopen. Volgend jaar verschijnt het prototype en naar verwachting komen ze in 2018 op de markt voor restaurants. Niet lang daarna kunnen ook frietliefhebbers er een aanschaffen voor thuisgebruik.

Bronnen: ESA, Phys.orgPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis