Kraaien en raven weten wat eerlijk is

KIJK-redactie

23-02-2013 13:00:05

Niet alleen zoogdieren zoals mensen en honden hebben behoefte aan eerlijkheid. Ook raven en kraaien willen fair worden behandeld.

Uit nieuw onderzoek, deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE, blijkt dat raven en kraaien gevoelig zijn voor in hoeverre anderen eerlijk worden beloond voor hun inspanningen.

Voor het onderzoek trainden wetenschappers van de Universiteit van Wenen zes kraaien en vier raven. Deze vogels leerden dat zij in ruil voor een steentje wat lekkers te eten kregen, zoals een blokje kaas of wat druiven. Vervolgens werden ze in paartjes verdeeld. Als een kraai of raaf daarna zag dat zijn partner eten kreeg zonder een poot te verzetten, ruilde hij minder van zijn eigen steentjes in, of weigerde hij de beloning.

Essentiële behoefte

Volgens de onderzoekers is onze behoefte aan eerlijkheid essentieel geweest voor de evolutie van samenwerking. Daarom is het volgens hen niet zo gek dat raven en kraaien deze behoefte ook hebben. Zij werken namelijk onderling samen. Zo delen ze bijvoorbeeld hun eten.

Van kraaien en raven is het al langer bekend dat het intelligente vogels zijn. Zo bleek uit eerder onderzoek dat raven meerdere ‘gereedschappen’ combineren om bij hun voedsel te komen.

Bronnen: PLOS ONE, Popular SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws