Kun je wormen krijgen van kattenpoep in de zandbak?

Naomi Vreeburg

14 December 2014 13:00

Je hebt vast weleens met je kind, neefje of nichtje in de zandbak gespeeld. Maar dit is niet altijd even hygiënisch: katten poepen erin. Kun je hier wormen van krijgen?

Ja, dat kan wel, maar toevallig niet de meest voorkomende parasitaire worm bij de mens: de aarsmade. Deze bekende dunne witte wormpjes, zo’n 5 tot 10 millimeter lang, komen namelijk alleen voor bij mensen. In de darmen van dieren kunnen ze niet overleven. Je kunt dus ook alleen door mensen worden besmet.

Van de zandbak kun je wel andere, minder voorkomende worminfecties oplopen, zoals spoelwormen van hondenpoep of kattendrollen. Die overleven dan weer niet lang in de menselijke darmen, maar kunnen om daar weg te komen wel door het lichaam heen gaan, met orgaanschade of oogletsel tot gevolg.

De aarsmade verspreidt zich anders. De vrouwtjes leggen ‘s nachts eitjes rond je anus, die daar voor jeuk zorgen. Dat is ook de bedoeling, want daardoor ga je kontkrabben en blijven de plakkerige eitjes aan je handen zitten. Vervolgens stop je eens een vinger in je mond en liften de eitjes mee naar je maag-darmkanaal om daar gezellig tot nog meer wormpjes uit te groeien. Of je zit met je vieze handen aan een toetsenbord, een handdoek, een deurklink, waarna iemand anders daar met z’n handen aan zit, een vinger in zijn mond steekt en jouw wormeitjes binnenkrijgt…

Tja, echt smakelijk is het allemaal niet. Gelukkig zijn aarsmaden, als meest voorkomende parasitaire worm in Nederland, heel onschuldig. Toch geen trek erin? Goed en vaak handen wassen helpt – maar dus niet in het bijzonder na zandbakbezoek.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Tekst: Diana de Veld

Beeld: CDC


Meer Nieuws