Kunnen dieren huilen?

KIJK-redactie

2012-02-09 16:00:50

Huilende olifant

Zijn er diersoorten die, net als de mens, af en toe huilen van verdriet of plezier?

Er zijn nog maar weinig eigenschappen waarin mensen zich onderscheiden van dieren. De mogelijkheid om zichzelf in de spiegel te herkennen, het vermogen om gereedschap te maken, of de kunst van het leren: lang dachten wetenschappers dat dit allemaal unieke eigenschappen van de mens waren. Door de jaren heen vielen ze echter een voor een af – er bleken altijd wel een paar diersoorten te zijn die het ook konden.

Maar er is nog één eigenschap over: huilen. Nog nooit is er een dier gevonden dat om emotionele redenen huilt. Zelfs de primaten die het dichtst bij ons staan, zoals chimpansees en bonobo’s, huilen niet van verdriet of plezier. Ze hebben wel een traanbuis en zijn ook in staat om tranen te produceren, maar dat gebeurt alleen om het oog schoon te houden; niet uit emotie. Tranen herbergen namelijk allerlei antibacteriële stoffen die infecties voorkomen. Die functie hebben tranen bij mensen overigens ook nog.

Het niet in staat zijn om te huilen betekent trouwens niet dat dieren geen emoties kennen zoals verdriet. Er zijn legio diersoorten gevonden die bijvoorbeeld treurden om een verloren nakomeling of familielid, waaronder ganzen, wolven en zeehonden. Ze huilen er alleen nooit bij.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijk.nl!

Tekst: Hidde Boersma

Beeld: Vicky Mathews


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.