Kunnen we kernafval in een vulkaan mikken?

André Kesseler

03 May 2010 13:00

Nucleair afval: het blijft een probleem. Vormt de hitte in een vulkaan misschien de oplossing?

Het klinkt logisch. In de heetste vulkanen wordt het al snel 1300 graden Celsius, dus dat moet genoeg zijn om nucleair afval te laten verdwijnen. En er zijn vast wel afgelegen vulkanen te vinden waar geen gevaar voor de volksgezondheid op de loer ligt. Probleem opgelost. De 29.000 ton gebruikte brandstofstaven die overal ter wereld liggen opgeslagen, hebben eindelijk een eindstation.

Maar zo simpel is het allemaal niet. Zelfs in de heetste vulkaan loopt de temperatuur niet hoog genoeg op om het zirkonium omhulsel te laten smelten (dat heeft namelijk een smeltpunt van 1855 graden Celsius). Laat staan dat hij in de buurt komt van het smeltpunt van uraniumoxide zelf, de brandstof die in de meeste kerncentrales wordt gebruikt. Die ligt namelijk op 2865 graden.

Dat betekent dat de staven intact blijven en dat ze bij een eventuele uitbarsting kunnen worden uitgespuugd, om het omringende gebied voor eeuwen ontoegankelijk maken. Bovendien zouden radioactieve gassen en asdeeltjes de hele wereld rond kunnen gaan.

Dus een vulkaan als verbrandingsoven? Neuh.

Ook een grote vraag? Mail hem naar [email protected]!

Beeld: AFP/ANP


Meer KIJK antwoordt