Kunst-app maakt wi-fi zichtbaar

André Kesseler

26-08-2015 16:00:44

Een app van een Nederlandse kunstenaar maakt onzichtbare signalen als wi-fi en satellietcommunicatie zichtbaar.

Normaal gesproken kunnen we wi-fi-signalen niet spotten, maar met de app van de Nederlander Richard Vijgen wel. Hij noemt zijn werk The Architecture of Radio. Hij zegt erover: “We zijn compleet omringd door een onzichtbaar systeem van datakabels en radiosignalen afkomstig van wi-fi access points, zendmasten en satellieten. Ons digitale leven is volledig afhankelijk van die fysieke communicatie-, observatie-, en navigatiesystemen.”

Het leek Vijgen daarom een leuk idee om de fysieke wereld als het ware weg te halen en alleen de onzichtbare ‘infosfeer’ te laten zien. Hoe ziet dat er dan uit? Nou zo.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De app gebruikt gps om de positie van de gebruiker te bepalen, gegevens van OpenCellID om de dichtstbijzijnde gsm-masten te vinden en data van NASA’s JPL Ephemeris voor de posities van de satellieten.

The Architecture of Radio is van september tot april 2016 te zien in het  ZKM Media Museum in Karlsruhe. Maar je kunt hem eind dit jaar ook downloaden.

Bronnen: Architecture of RadioGizmodo

Beeld: Juuke Schoorl/Richard VijgenPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes