Kunstgras voor topvoetbal

KIJK-redactie

07-08-2018 10:59:55

kunstgras

In het Nederlandse profvoetbal wordt er veel geklaagd over kunstgras. Het zou anders aanvoelen dan natuurgras en ook nog gevaarlijk zijn. Maar is het anno 2018 nou echt onmogelijk om iets te maken dat een lekkere groene mat evenaart? KIJK tackelde de kwestie.

Deze maand is de eredivisie weer begonnen. Bij zes clubs van de hoogste Nederlandse voetbalafdeling ligt momenteel kunstgras in het stadion. Dat is veel spelers een doorn in het oog. Ze menen dat ze sneller geblesseerd raken en dat de bal anders reageert dan op echt gras. Het blijken vooral onderbuikgevoelens te zijn: wetenschappelijke studies tonen die extreme verschillen tussen kunsten natuurgras helemaal niet aan.

Natuur vs. kunst

In 2016 deed Frank Backx, hoogleraar sportgeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, onderzoek naar de blessurekans op kunstgras ten opzichte van natuurgras. Hij kwam tot de conclusie dat die op beide ondergronden nagenoeg gelijk is. Het soort blessure verschilt wel. Zo is er op kunstgras meer kans op een enkelblessure, omdat deze ondergrond over het algemeen stugger is dan natuurgras en bij het draaien dus meer weerstand biedt. Maar doordat er in kunstgras minder kuilen en oneffenheden zitten, is het aantal onderbeenblessures juist weer minder.

Bij clubs met natuurgras in het eigen stadion leeft het gevoel dat clubs die op kunstgras spelen een groter thuisvoordeel hebben. De KNVB onderzocht dit en concludeerde dat uitspelende natuurgrasclubs op kunstgras over een heel seizoen gezien evenveel punten halen als wanneer ze die wedstrijden op natuurgras zouden spelen. Ze scoren over een heel seizoen wel een doelpunt minder en krijgen een treffer meer tegen op kunstgras. Ook is er geen verschil waar te nemen in het aantal overtredingen, duels en lange en korte passes.

Dit is het begin van het artikel ‘Nepgras voor topvoetbal’ te vinden in KIJK 9/2018. Deze editie ligt in de winkel van 23 augustus tot en met

Meer informatie:

Tekst: Mike van Damme

De KIJK 50 jaar-special ligt nu in de winkel met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad. Wil je deze editie liever bestellen? Dat kan ook in onze webshop.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis