Kwart sitebezoekers gaat voor kabinet VVD-PvdA

kijkmagazine

04 October 2012 09:00

Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA)

Wat voor coalitie moet er komen? Dat vroegen we de bezoekers van deze site nadat de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bekend was geworden.

De grootste groep sitebezoekers die meedeed aan onze poll, 26,4 procent, koos voor de combinatie van VVD en PvdA, die in de Tweede Kamer een meerderheid heeft, maar in de Eerste Kamer niet. 21,8 procent ziet graag D66 daarbij aanschuiven (Paars), een coalitie die overigens nog steeds geen meerderheid in de Eerste Kamer zou hebben.

Dat laatste zou wél het geval zijn bij een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA; een mogelijkheid waar 13,8 procent van de stemmers voor ging. 8,4 procent koos voor een breed middenkabinet met VVD, PvdA, CDA én D66.

Zonder de VVD?

Een andere mogelijkheid die een meerderheid in Eerste én Tweede Kamer zou hebben, is Paars Plus (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks). Toch was hier maar weinig animo voor: 2,9 procent. VVD-loze opties deden het wat beter. Als bijvoorbeeld PvdA, SP, CDA en D66 de handen ineen zouden slaan, zou dat 5,9 procent van de sitebezoekers kunnen bekoren. Een relatief hoge 9,6 procent ziet een coalitie zitten die zowel VVD als CDA links (of liever gezegd: rechts) laat liggen. Die zou dan moeten bestaan uit maar liefst zes partijen (PvdA, SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren), die desondanks nog steeds geen meerderheid in de Eerste Kamer zou hebben…

Onwaarschijnlijke combi’s

Uiteraard zijn er ook nog andere combinaties te bedenken die een meerderheid halen in de Tweede Kamer. Wel kom je dan uit bij samenwerkingen die nog minder waarschijnlijk lijken dan de bovengenoemde. Denk aan Mark Rutte die het met de SP probeert, of toch weer gaat voor een combinatie waarin de PVV een rol speelt. 4,6 procent van de stemmers heeft een voorkeur voor zo’n coalitie. 2,1 procent ziet meer in een gedoogconstructie à la Rutte-I, waarbij de regeringspartijen samen géén meerderheid hebben in de Tweede Kamer. 5,0 procent, tot slot, had geen mening.

Maar goed, wat wij ook het liefste zouden zien: op het moment zijn de partijen zelf aan zet en lijken we af te stevenen op een VVD- en PvdA-kabinet. Of dat het uiteindelijk ook wórdt, zal de tijd moeten leren.

Beeld: Jerry Lampen/ANP


Meer Nieuws