Britse laser maakt lens van atmosfeer

KIJK-redactie

17-01-2017 11:00:10

laser

Een ‘gericht energie-, laser- en lenssysteem’ van het Britse BAE Systems gaat militaire bevelhebbers in de toekomst een ongekend gedetailleerd beeld van de vijand geven.

De toekomst gaat er scherp uitzien voor de Britse legerleiders en bevelhebbers. Defensiebedrijf BAE Systems heeft het Laser Developed Atmosperic Lens-concept (LDAL) onthuld. Dit systeem laat laserstralen een tijdelijke lens in de atmosfeer creëren. Die lens vergroot of verlegt het pad van elektromagnetische stralen, zoals licht en radiogolven. Het systeem kan daarmee een helder beeld geven van vijandelijke bewegingen en het slagveld.

Vijandige laser

Tegelijk kan het LDAL-systeem bescherming bieden door vijandelijke, inkomende high-energy laserstralen af te buigen van de eigen troepen, infrastructuur, vliegtuigen en schepen vandaan. Hiermee wordt het systeem een soort schild. Op het onderstaande filmpje zie je hoe het gaat worden gebruikt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laser en lens

Het LDAL-concept is gebaseerd op bestaande technologie en twee bestaande natuurlijke fenomenen: de weerspiegelende eigenschappen van de ionosfeer en luchtspiegelingen. De ionosfeer is een hoge laag in de atmosfeer die radiogolven kan terugkaatsen naar de aarde. Dankzij deze laag kun je op aarde radiogolven van duizenden kilometers ver oppikken. Luchtspiegelingen zijn optische illusies die ontstaan doordat licht door de hete lucht wordt afgebogen.

Het LADL-concept simuleert beide fenomenen. Het doet dit door met een zogeheten high pulsed power laser tijdelijk een klein stukje van de atmosfeer te verhitten en te ioniseren. Het systeem kan zo allerlei soorten straling reflecteren, breken en afbuigen. Het resultaat: een veel nauwkeuriger beeld op de vijand dan wat huidige sensoren kunnen geven.

laser

Door lichtstralen te breken, reflecteren en af te buigen, maakt het systeem van de atmosfeer een lens.

Volgens BAE Systems hebben legerleiders binnen vijftig jaar de beschikking over het systeem. Het lasersysteem is getoetst door wetenschappers van de Science and Technology Facilities Council (STFC) van het Rutherford Appleton Laboratory, en door het optical sensors-bedrijf LumOptica.

Bron en beeld: BAE SystemsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis