‘Li-Fi levert 100 keer sneller internet dan Wi-Fi’

kijkmagazine

25 November 2015 13:00

Het communicatiesysteem dat middels Ledverlichting razendsnelle datastromen kan verzenden, blijkt ook succesvol buiten het laboratorium.

Stel je voor dat je nooit meer hoeft te wachten tot een YouTube-video is geladen of een download voltooid. Met de optimalisering van Wi-Fi en de ontwikkeling van nieuwe generaties mobiele netwerken worden internetverbindingen steeds sneller, maar wel gestaag. De nieuwste technologie, Li-Fi, zou die vooruitgang echter een gigantische boost moeten geven en – als het aan de enthousiastelingen ligt – het vaarwel betekenen voor Wi-Fi als communicatiesysteem.

Hoewel de technologie van Li-Fi al in 2011 is uitgevonden, zijn nu voor het eerst trials gehouden buiten het laboratorium, in kantoren in Estland. En met succes: de onderzoekers slaagden erin tot 1 gigabyte per seconde data te versturen, honderd keer sneller dan de gemiddelde Wi-Fi-verbinding.

Morse-code

Uitvinder van Li-Fi is de van oorsprong Oostenrijkse professor Harald Haas van de University of Edinburgh. De sleutel van zijn inventie is Ledverlichting, dat in staat is grote hoeveelheden data te verzenden naar apparaten. De technologie, genaamd Visible Light Communication, werkt eigenlijk als een zeer geavanceerde Morse-code. Led kan met ongelooflijke snelheid aan en uit flikkeren. Voor het blote oog lijkt de lamp gewoon constant te branden, maar in werkelijkheid zendt het knipperende licht binaire codes naar beschenen apparaten.

Anders dan het infrarood van bijvoorbeeld een afstandsbediening, dat slechts een enkele reeks nulletjes en eentjes naar de ontvanger stuurt, kunnen de Ledlampen van Haas duizenden parallel-lopende datastromen tegelijk verzenden. De potentie van Li-Fi is nauwelijks te bevatten volgens de onderzoekers; in een laboratoriumexperiment uitgevoerd in Oxford is een recordsnelheid van 224 gigabyte per seconde behaald.

Integratie

Dergelijke getallen moeten fanatieke internetters als muziek in de oren klinken. Maar Li-Fi biedt ook andere voordelen naast de hoge snelheid. Zo zijn lokale netwerken beter beveiligd, aangezien licht niet door muren kan gaan. Bovendien is Li-Fi een energiezuinig concept: naast verlichten, worden lampen immers ook gebruikt voor internet, zonder dat dit heel veel meer stroom vergt.

Het blijft vooralsnog ongewis in hoeverre Li-Fi kan worden geïntegreerd in ons dagelijks leven, zeker op de korte termijn. In principe bestaat de infrastructuur al, met de verlichting die overal om ons heen is. Iedere lichtbron zou dan moeten worden uitgerust met een microchip om ook als netwerk te kunnen fungeren. Er bestaat ook de mogelijkheid om Li-Fi te integreren in de reeds bestaande Wi-Fi-netwerken. Althans, dat is waar onder andere Haas zich nu mee bezighoudt. Het blijft dus nog even afwachten, maar dat Li-Fi in potentie internetgebruik op zijn kop kan zetten, lijkt als een paal boven water te staan.

Hieronder de TED-talk die Haas in 2011 gaf over Li-Fi.

Bronnen: ScienceAlert, IFLScience

Beeld: FreeImages / CC BY 3.0


Meer Filmpjes