Libellen schrikken zich dood

KIJK-redactie

06-11-2011 13:00:38

De aanwezigheid van vijanden maakt een libelle letterlijk doodsbang, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

De uitdrukking ‘je dood schrikken’ slaat in elk geval zeker op libellen. Ook al zijn ze buiten het bereik van een vijand en zitten ze ergens veilig verscholen, het zien van de vijand kan al genoeg zijn voor een libel om het loodje te leggen.

Biologen van de Universiteit van Toronto verzamelden voor hun onderzoek, gepubliceerd in Ecology, larven van de soort Leucorrhinia intacta. Die werden in een aquarium gezet en kregen een vis te zien en te ruiken die niet bij hen in de buurt kon komen. De larven die op deze manier werden blootgesteld aan hun ergste vijanden hadden een hoger sterftecijfer dan de larven die de vis niet hadden gezien.

Voor het tweede experiment werd hetzelfde gedaan: een aantal larven kreeg hun vijand te zien terwijl die niet bij hen kon komen. Vervolgens moesten de larven libellen worden. Van de larven die de vis hadden gezien, stierf 11 procent voordat ze volwassen waren geworden. Van de andere larven was dit maar 2 procent.

“Hoe meer we leren over hoe dieren omgaan met stress, des te vaker we ontdekken dat stress de kans op sterfte vergroot”, zegt Locke Rowe, een van de drie wetenschappers achter de studie.

Bronnen: LiveScience, Ecology

Beeld: whologwhy/CC BY 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws