Los de brainteaser op

André Kesseler

19 May 2015 11:00

Een kleine maand geleden ging het in De Wereld draait door over het ‘Wanneer is Cheryl jarig-raadsel’. Sinds gisteren waart er een nieuwe breinbreker op internet rond.

Het mysterie komt van Ed Felten, professor van de Amerikaanse Princeton-universiteit en Deputy Chief Technology Officer van het Witte Huis.

Alice en Bob spelen een spel. Ze zijn teamgenoten, dus ze zullen altijd samen winnen of verliezen. Voordat het spel begint, kunnen ze met elkaar overleggen en een strategie afspreken. Als het spel begint, worden Alice en Bob elk in een geluiddichte kamer gezet. Ze kunnen op geen enkele manier met elkaar communiceren. 

Ze gooien steeds een muntstuk omhoog en noteren of het kop of munt werd. (Smokkelen is niet toegestaan. Het moet een correcte coin flip zijn en ze moeten ook eerlijk zijn over de uitkomst.) Bij elke worp probeert Alice te voorspellen wat Bob heeft gegooid en Bob voorspelt wat Alice gooide.

Als één of beide voorspellingen klopt, winnen Alice en Bob als een team. Maar als beide voorspellingen verkeerd zijn, dan verliezen ze allebei.

En dan hamvraag: Kun je een strategie bedenken die Alice en Bob kunnen gebruiken zodat ze gegarandeerd elke keer winnen?

Felten heeft via Twitter inmiddels een hint gegeven. “50 procent van Alice’s voorspellingen zijn fout. 50 procent van Bobs voorspellingen zijn goed. Bob moet het goed hebben als Alice het fout heeft.”

Zet je antwoord in de comments hieronder. Succes!

Bron: Popular ScienceThe White House


Meer Nieuws