Luchtvaartbedrijf beschuldigt US Air Force van complot

André Kesseler

18 August 2010 16:00

US Aerospace mag niet meedoen aan een aanbesteding van vliegtuigen voor de Amerikaanse luchtmacht. Volgens het bedrijf is er sprake van een complot.

Het gaat om de zogenoemde KC-X, een nieuwe generatie tankervliegtuigen die de oude KC-135 vloot (zie de foto hierboven) gaan vervangen. Bij elkaar wil de USAF  er 179 bestellen; een contract met een totale waarde van 35 miljard dollar. Boeing stuurde ruim voor de deadline de KC-767 New Generation-tanker (zie filmpje) in en EATS North America haar plannen voor de KC-45.

US Aerospace, een bedrijf uit Californië, sloot op 1 juli een joint venture met de Oekraïense vliegtuigbouwer Antonov, om samen de aanbesteding voor de KC-X te doen. Een verzoek om de deadline van 9 juli zestig dagen uit te stellen werd door de  Amerikaanse luchtmacht afgewezen en dus werd het een haastklus. Maar het lukte om alles net op tijd op papier te krijgen.

Volgens US Aerospace kwam de koerier van het bedrijf een halfuur voor het verstrijken van de deadline aan op de Wright Patterson Air Force Base, maar werd daar op allerlei manier tegengewerkt. Toegang tot de basis werd hem in eerste instantie ontzegd, vervolgens werd hij de verkeerde kant op gestuurd, en toen hij het juiste gebouw had gevonden, moest hij wachten tot het luchtmachtpersoneel hem eindelijk te woord wilde staan. Het gevolg: het voorstel werd vijf minuten na de deadline officieel in ontvangst genomen en dus werd het bedrijf uitgesloten van mededinging.

De vliegtuigbouwer denkt dat er sprake is van een complot en heeft een klacht ingediend bij het US Government Accountability Office (GAO, het onderzoeksbureau van het Amerikaanse congres). Maar de GAO zal pas op 10 november uitspraak doen. En dat is precies twee dagen voordat de beslissing valt wie de KC-X mag gaan bouwen…

Nog even de deelnemers op een rijtje:

Boieng

De Boeing New Generation tanker. (Foto: Boeing)

EADS-450

De EADS KC-45. (Foto: EADS)

AN-70-450

US Aerospace en Antonov willen deze AN-70 als basis gebruiken voor een nieuw tankervliegtuig, de AN-112-KC. (Foto: Marianivka/cc-by-sa 3.0)

Bronnen: Flight International

Beeld: US Air Force


Meer Filmpjes