Mannetjesspin oefent seks met jong vrouwtje

KIJK-redactie

03-11-2011 16:00:57

Oefening baart kunst, maar helaas geldt dit niet voor spinnen. Zij oefenen hoe ze seks moeten hebben, maar hebben vervolgens niet meer genoeg energie over om het echt te doen.

Volwassen mannetjes van de spinnensoort Anelosimus studiosus oefenen seks met een jong vrouwtje om haar voor te bereiden voor later. Hij hangt rond bij haar web en wacht tot zij seksueel volwassen wordt. In de tussentijd ‘oefenen’ ze hoe ze seks moeten hebben. Hierbij doet hij alsof hij zijn geslachtsdeel in haar steekt. Dit heeft echter nog helemaal geen zin, omdat de geslachtsdelen van een jong vrouwtje gesloten zijn. Haar eitjes kunnen dus nog niet worden bevrucht.

Voor het onderzoek, gepubliceerd in Ethology, zette Jonathan Pruitt van de Universiteit van Pittsburgh mannelijke spinnen en jonge vrouwtjes vier uur lang bij elkaar. Nadat een mannetje had geoefend met een vrouwtje, zette de onderzoeker er nog een mannetje bij. De spinnen die seks hadden geoefend, hadden nu niet meer genoeg energie over om het nieuwe mannetje weg te jagen. Hierdoor werden ze zelf weggejaagd en verloren ze hun vrouwtje. Al het oefenen was dus voor niets geweest.

Toch heeft dit gedrag wel voordelen, stelt Pruitt. Door te oefenen, krijgen vrouwtjes grotere eizakken waardoor ze meer eitjes kwijt kunnen. Daarnaast zorgt het oefenen ervoor dat de geslachtsgemeenschap sneller gaat wanneer de spinnen ouder zijn.

Volgens Pruitt is het belangrijk dat een mannetjesspin zijn risico’s afweegt. Als hij het enige mannetje in de kolonie is, kan hij met elk vrouwtje oefenen. Maar als er meer mannetjes zijn, is de kans groot dat hij wordt weggejaagd en zonder nageslacht overblijft. Een dilemma voor de spin dus!

Bronnen: Ethology, New Scientist

Beeld: Martin Cathrae/CC BY-SA 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws