Mariniers willen kogelwerend ondergoed

André Kesseler

15 January 2012 13:00

Het U.S. Marine Corps wil dat ook de ‘lagere regionen’ van haar manschappen beter worden beschermd.

Het gaat het corps niet zozeer om kogels als wel om scherven die bij een explosie (bijvoorbeeld van een bermbom)  in het rond vliegen. Om de manschappen daartegen te beschermen, gebruikten de Amerikanen, in navolging van de Britten, al ‘ballistisch ondergoed’, maar dat houdt alleen kleine deeltjes (zand en grind) tegen die door een explosie werden weggeslingerd; ze zijn niet bestand tegen rondvliegende scherven.

Dat is volgens een woordvoerder van het Amerikaanse leger wel van belang. In dat deel van het menselijk lichaam lopen namelijk nogal veel slagaders, waardoor mensen die in hun onderlichaam worden geraakt vrij snel doodbloeden. Daarom stuurde het Marine Corps een zogenoemde request for information naar verschillende fabrikanten waarin wordt gevraagd of die eens na willen denken over de mogelijkheden en de haalbaarheid van het ‘kogelwerende ondergoed’.

Die fabrikanten zullen zich nog wel even op het achterhoofd krabben. Het materiaal moet namelijk niet alleen kunnen ademen, maar ook flexibel zijn, niet ‘schuren’, binnen vier uur drogen, goed wasbaar zijn en ook nog scherven tegen kunnen houden die met honderden kilometers per uur door de lucht vliegen. Ga er maar aan staan…

Bron: InnovationNewsDaily

Beeld: UK Ministry of Defense


Meer Nieuws