Meer bijensoorten zorgen voor grotere bessen

KIJK-redactie

10-05-2014 13:00:54

Bosbessen produceren meer zaad en grotere bessen als ze door meer bijensoorten worden bezocht. 

Onderzoekers van de North Carolina State University concluderen dat na het bestuderen van bosbessenvelden in hun thuisstaat. Ze vonden daar vijf soorten bijen: honingbijen, hommels, zuidoostelijke bosbesbijen, houtbijen en een verzameling vergelijkbare soorten die ze ‘kleine inheemse bijen’ noemden. Ze ontdekten dat elke extra soort die op een akker aanwezig was, leidde tot meer zaden en daardoor tot grotere bessen.

Grotere bessen zorgen voor meer oogst en dus meer geld voor de boeren. Iedere extra bijensoort verhoogde daardoor de opbrengst van een veld met circa 50 euro per duizend vierkante meter. Een akker van duizend vierkante meter met twee bijensoorten leverde dus 50 euro meer op dan een vergelijkbare akker met maar een soort. Waren er drie bijensoorten aanwezig, dan was de opbrengst zelfs 100 euro hoger.

Doorwerken in de regen

De onderzoekers denken dat de verhoogde opbrengst te maken heeft met het verschillende gedrag van de soorten, dat deels afhangt van het weer. Honingbijen werken bijvoorbeeld alleen op een kalme, warme, zonnige dag. Zuidoostelijke bosbesbijen, daarentegen, werken gewoon door als het regent.

En hoe zorgen we er dan voor dat een veld wordt bezocht door zoveel mogelijk bijensoorten? Het is al bekend dat het planten van bloemen naast een bosbessenveld ervoor kan zorgen dat de hoeveelheid bijen toeneemt. De wetenschappers willen nu verder onderzoeken hoe het variëren van vegetatie de diversiteit van bijensoorten kan verhogen.

Bronnen: PLOS ONE, North Carolina State University via EurekAlert!

Beeld: Hannah Burrack, North Carolina State UniversityPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws