Meer drugs in rivier na festival

KIJK-redactie

16-01-2015 09:00:13

Onderzoekers hebben tien keer meer sporen van XTC aangetroffen in afvalwater na afloop van een Taiwanees muziekfestival.

Blijkbaar zijn de 600.000 bezoekers van het jaarlijks terugkerende muziekfestival Spring Scream in Taiwan niet vies van een pilletje. Na afloop van het evenement was de concentratie MDMA – het werkzame stofje in de partydrug XTC – in het afvalwater maar liefst tien keer hoger dan normaal. Dit schrijven Taiwanese onderzoekers in Environmental Science & Technology.

Waterzuivering

Veel drugs komen via urine in het rioolwater terecht. Zuiveringsinstallaties krijgen deze schadelijke stoffen er niet goed uit en lozen het schijnbare, gezuiverde water in de rivier. Uit het onderzoek bleek dat vooral MDMA massaal in het water terecht kwam tijdens het festivalweekend. De gemeten concentratie steeg namelijk van 89,1 naar 940 nanogram per liter.

Dat de drugs schadelijk zouden zijn voor het lokale ecosysteem mag duidelijk zijn. Maar het effect van de jaarlijkse piek van dit ‘drugswater’ op vissen en waterplanten in Taiwan komt in het onderzoek niet duidelijk naar voren. Mede doordat de invloed van schadelijke stoffen op het milieu niet precies bekend is, is het moeilijk om strengere regels voor bijvoorbeeld de waterzuivering op te stellen.

Andere drugs

Naast XTC bleken ook andere drugs gretig aftrek te hebben gevonden. Zo werden verhoogde concentraties van onder andere ketamine en pseudo-efedrine gemeten in het afvalwater. Maar ook onschuldigere stoffen zoals cafeïne en paracetamol kwamen in concentratie hoger uit dan normaal.

Bronnen: Environmental Science & Technology, ACS Publications via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws