Meer linkshandigen geboren in winter

KIJK-redactie

05 July 2014 13:00

Ben je linkshandig? Nieuw onderzoek toont aan dat de kans dan iets groter is dat je in de winter bent geboren.

De linkshandigen zijn in de minderheid: slechts 10 procent van de wereldbevolking is linkshandig. Alsof dit hen nog niet uniek genoeg maakt, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Wenen nog een speciaal gegeven over dit deel van de bevolking: er worden meer linkshandigen geboren in de wintermaanden.

Uit de gegevens van 13.000 mensen bleek dat 7,5 procent van de vrouwen en 8,8 procent van de mannen linkshandig was. Het gemiddelde percentage linkshandige mannen die geboren werden in de maanden februari tot en met oktober was 8,2 procent. Maar dit percentage was 10,5 procent voor de heren die waren geboren in november, december of januari.

Daglicht

Dit fenomeen kan worden verklaard aan de hand van de testosterongehaltes in de embryo’s. Hoe hoger de concentraties van dit mannelijke hormoon, hoe meer de ontwikkeling van de linkerhelft wordt onderdrukt. De linkerkant van het brein is dominant bij rechtshandigen. Hoe meer deze helft wordt geremd, hoe groter de kans dat je linkshandig wordt.

Testosterongehaltes zijn afhankelijk van de hoeveelheid daglicht. Hoe meer daglicht een zwangere vrouw krijgt, hoe hoger de concentraties van het geslachtshormoon in het embryo. Dit betekent dat ongeboren kinderen die zich in de maanden mei tot en met juli ontwikkelen en in de winter worden geboren hogere testosterongehaltes aanmaken. Hierdoor wordt de linkerhersenhelft meer onderdrukt en is de kans groter om als linkshandige ter wereld te komen.

Sekseverschil

Dit verklaart ook waarom over het algemeen meer mannen linkshandig zijn dan vrouwen. Mannen ontwikkelen als embryo meer testosteron dan vrouwen. Bij hen wordt de ontwikkeling van de linkerhelft van het brein dus meer geremd dan bij het andere geslacht, met als gevolg meer linkshandigheid onder de heren.

Bronnen: Cortex, University of Vienna via EurekAlert!

Tekst: Naomi Jansen


Meer Nieuws